Hacettepe Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (HÜSAM) ile...
"Hocalı Katliamı Anısına: Dünü, Bugünü ve Yarınıyla Karabağ" Paneli, 29.02.2024
Hocalı Katliamı Anısına: Dünü, Bugünü ve Yarınıyla Karabağ 29.02.2024 / Panel Panelimiz, 29 Şubat 2024 10.00-17.30 saatleri arasında Üniversitemiz Beytepe Yerleşkesi Mehmet Akif Ersoy Salonunda gerçekleştirilmiştir.
Küresel, bölgesel, ikili ve çok taraflı ilişkilere dair ...
Strateji, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, benimsenen ya da belirlenmeye çalışılan politikalara en fazla desteği vermek amacıyla sosyal, politik, ekonomik, psikolojik, kültürel ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı olarak tanımlanmaktadır. Bir ülkenin coğrafi konumu, nüfusu, tarihi, ekonomik gücü, ...
“COVID, Multilateralism and Sustainable Development Goalsin the Age of Anxiety”
HÜSAM ve Uluslararası İlişkiler Topluluğu'nun (HIRC), 15 Şubat 2021 Pazartesi günü Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilcisi Sn. Alvaro Rodriguez'in konuşmacı olarak katıldığı “COVID, Multilateralism and Sustainable Development Goalsin the Age of Anxiety” başlıklı webinar gerçekleştirmiştir.
Yönetmelik

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (HÜSAM) YÖNETMELİĞİ

Amaç

Madde 1 – Merkezin amacı, Türkiye’nin küresel, bölgesel, ikili ve çok taraflı uluslararası ilişkilerini kapsayan tarihi, kültürel, siyasi, ekonomik, hukuki, sosyolojik, jeopolitik ve stratejik yapısına yönelik bilimsel yöntemlerle araştırmalar, incelemeler, değerlendirmeler ve eğitim yapmaktır.

Kapsam

Madde 2 – Bu Yönetmelik Hacettepe Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (HÜSAM)’nin amaçlarını, organlarını, yönetim yapısını, kadrolarını ve Merkezin çalışmaları ile ilgili esasları kapsar.

Hukuki Dayanak ve Kuruluş

Madde 3 – 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 2880 sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi ve 03/07/2002 tarihli YÖK Yürütme Kurulu Kararı ile YÖK Başkanlığı’nın 17/07/2002 tarih ve 14643 sayılı yazısı uyarınca Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak, amaç maddesinde belirtilen bilimsel araştırma ve çalışmalarda bulunmak üzere "Hacettepe Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (HÜSAM)" kurulmuştur.

Faaliyet

Madde 4 – Merkezin kuruluş amacını gerçekleştirmek için başlıca faaliyet alanları aşağıda gösterilmiştir.

A – Araştırma Faaliyetleri

a) Türkiye gündeminde yer alan ve alacak olan ülkeler ile başta Ermenistan, Rusya, İran, Irak ve Yunanistan olmak üzere kuşak ülkeler ile ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya ve Çin gibi menfaat ilişkilerimizin yoğun olduğu ülkelere yönelik araştırma ve incelemeler hazırlayıp bunları resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin istifadesine sunmak,

b) Amaç maddesi kapsamında yer alan ülkelerin Türkiye ile ilişkileri ve bu ilişkilerin politik ve ekonomik alanda nasıl bir seyir izlediği ve gelecekte de nasıl bir seyir izleyebileceği konularında araştırmalar yapmak, döküman ve belgeleri toplamak ve gerektiğinde ilgili yerlere sunmak,

c) Yapılacak çalışmalarda ilgili ülkelerin ekonomik, politik ve sosyo-kültür yapılarına ilişkin değerlendirmelere ve bu ülkelerde meydana gelen değişmelere yer vermek,

d) Projeler hazırlayarak, bu projelerin uygulanmasında gerekli olduğu hallerde diğer kurumlar ve araştırma merkezleri ile işbirliği yapmak,

e) Araştırmalarla, adı geçen ülkelerin küresel ve bölgesel alanda oynadıkları rolleri değerlendirmek ve yapılacak araştırmalar ile, gelecekteki durumla ilgili öngörülerde bulunmak,

f) Çalışma konuları ile ilgilenen Türkiye ve diğer ülkelerdeki bilim adamları ile işbirliği yapmak,

g) Söz konusu ülkelerdeki üniversite ve stratejik araştırmalar merkezleri ile, işbirliği olanaklarını araştırmak ve koordinasyon kurmak,

h) Türk-Ermeni ilişkileri ve Ermeni tarihi, kültürü, siyaseti, ekonomisi, dili ve edebiyatı üzerine yürütülen çalışmaları izlemek belge ve dökümanları toplamak ve değerlendirmeler yapmaktır.

B – Eğitim Faaliyetleri

a) Amaç maddesinde yer alan ülkelerdeki üniversite ve stratejik araştırma merkezleri ile ortak sempozyum, kongre ve benzeri faaliyetler düzenlemek ve belgelerle Türkiye aleyhtarı önyargıları gidermek,

b) Araştırma faaliyetleri başlığı altında yer alan konularda kamu kurum ve kuruluşları ile her derecedeki eğitim ve öğretim kurumlarına danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermek,

c) Belirtilen konularda teori, metod ve uygulama alanları temelinde yayın yolu ile tanıtım yapmak,

d) Türk kültürü araştırmalarına ve eğitimine ağırlık vererek tanıtım faaliyetleri yolu ile Türkiye’ye yönelik olumsuz önyargıları gidermek,

C – Arşivleme

Kapsamlı bir arşivleme çalışması yapmak.

Organlar

Madde 5 – Merkezin organları:

a) Merkez Müdürü,

b) Merkez Yönetim Kurulu,

c) Merkez Danışma Kurulu’dur.

Merkez Müdürü

Madde 6 – Merkez Müdürü, Merkezin çalışma alanı ile ilgili Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten müdür, yeniden görevlendirilebilir.

Merkez Müdürünün kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından 3 yıl için görevlendireceği en fazla iki yardımcısı bulunur. Müdür gerektiğinde yardımcılarını değiştirebilir.

Merkez Müdürünün Görev ve Yetkileri

Madde 7 — Merkez Müdürü; Merkezin amaçları doğrultusundaki çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin bütün etkinliklerinin gözetim ve denetiminin yapılmasından ve sonuçlarının alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur. Merkezi temsil eden Müdür, Merkez Yönetim Kuruluna başkanlık eder. Merkez çalışmalarının düzenli ve etkin bir biçimde yürütülmesi ve denetimi ile ilgili gerekli önlemleri alır. Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri yapar. Merkez Yönetim Kurulu kararlarını bu Yönetmelik çerçevesinde uygular. Her öğretim yılı sonunda ve istendiğinde, Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki raporunu Merkez Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunar.

Müdür görevinden ayrılacağı hallerde yardımcılarından birini vekil bırakır. Vekalet altı aydan fazla sürerse, yeni Merkez Müdürü görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

Merkez Yönetim Kurulu

Madde 8 – Merkez Yönetim Kurulu; Merkez Müdürünün önerisi alınarak Rektör tarafından 3 yıl için seçilen, konu ile ilgili 4 öğretim elemanı ile Merkez Müdürü ve 2 yardımcısından oluşur. Yönetim Kurulunun başkanı Merkez Müdürüdür.

Merkez Yönetim Kurulu akademik bir organ olup, Merkezin eğitim, öğretim, bilimsel araştırma, danışmanlık ve yayın faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilgili esasları kararlaştırır. Yönetim Kurulu yılda en az 4 kez ve gerektiğinde Merkez Müdürünün çağrısı üzerine toplanır. Merkez Yönetim Kurulunun kararları oy çokluğu ile alınır.

Merkez Yönetim Kurulunun Görevleri

Madde 9 – Merkez Yönetim Kurulu; Merkezin yönetimi ile ilgili konularda aşağıdaki görevleri yapar.

a) Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlar.

b) Merkez elemanlarının eğitim, uygulama, araştırma, danışmanlık ve yayım konularındaki isteklerini değerlendirip karara bağlar.

c) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurar ve bunların görevlerini düzenler.

d) Merkez Müdürünün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği bütün işleri değerlendirerek karar alır.

Merkez Danışma Kurulu

Madde 10 — Merkez Danışma Kurulu; Merkez projelerine özel uzmanlık alanlarında katkı sağlamak ve Merkez faaliyetleri ile ilgili olarak değerlendirmede bulunmak üzere oluşturulan kuruldur. Danışma Kurulu konuyla ilgili öğretim elemanları ve Merkezin çalışma alanlarına katkıda bulunabilecek resmi veya özel kurum ve kuruluşların temsilcileri ile bu konuda değerli hizmetler vermiş olan kişiler arasından Merkez Müdürünün önerisi üzerine, Rektör tarafından üç yıl için seçilen uzmanlardan oluşur. Süresi dolmadan görevlerinden ayrılan üyelerin yerine, kalan süreyi doldurmak için aynı yöntemle yenileri seçilir. Süresi biten üye tekrar seçilebilir.

Merkez Danışma Kurulu, Merkez Müdürünün çağrısı üzerine yılda en az iki kez toplanır. Danışma Kuruluna Merkez Müdürü başkanlık eder.

Diğer Hükümler

Madde 11 – Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek elemanlar ile karşılanır.

Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Konular

Madde 12 – Bu Yönetmelikte yer almayan hususlar için 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.

Yürürlük

Madde 13 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 14 – Bu Yönetmelik hükümlerini Hacettepe Üniversitesi Rektörü yürütür.