2024 Yılı Faaliyetleri:
2021 Yılı Faaliyetleri:
2018 Yılı Faaliyetleri:
16 Mayıs 2018 tarihinde Küba Büyükelçisi Sn. Luis Alberto Amóros Nuñez, Türkiye-Küba İlişkileri başlıklı bir konferans vermiştir. Konferansa Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, öğretim üyeleri ve Dışişleri Bakanlığı'nın ilgili dairesindeki Küba ile ilişkiler yetkilisi katılmıştır.
17 Mayıs 2018 tarihinde, HÜSAM ve Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM)'inin ortaklaşa düzenlediği konferansta Dr. Şebnem Udum, An Evaluation of the Iran Nuclear Deal Under the Trump Administration and Prospects başlıklı sunumu yapmıştır. Konferansa Ankara'daki diplomatik misyonlardan 7 büyükelçi, 5 elçi-müsteşar ve çok sayıda diplomat ve emekli büyükelçi katılmıştır. İrlanda, Sri Lanka, Makedonya, Litvanya, Slovenya, Polonya ve Vietnam'ın Ankara Büyükelçileri, ile İran, İsrail, Çekya, Kosta Rika, Rusya, Almanya, Hırvatistan, Hollanda, Avusturya, Somali, Portekiz, Moğolistan, Irak, İsviçre, Romanya ve Ukrayna Büyükelçilikleri'nden üst düzeyde katılım gerçekleşmiştir.
24 Mayıs 2018 tarihinde, HÜSAM ve AVİM, 17 Mayıs konferansının devamı niteliğinde ikinci ortak etkinliği yuvarlak masa uzman toplantısı şeklinde, İran Nükleer Anlaşmasının Hukuki Boyutunu ele almışlardır. Toplantıya AVİM uzmanları, Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler öğretim üyeleri, AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı ve İran Büyükelçiliği Elçi-Müsteşarı katılmıştır.
15 Kasım 2018 tarihinde, HÜSAM ve Uluslararası İlişkiler Öğrenci Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği etkinlikte Emekli Deniz Albay Alp Kırıkkanat, "Türkiye'nin Deniz Gücü" başlıklı konferansı vermiştir.
10 Aralık 2018 tarihinde, HÜSAM ve Uluslararası İlişkiler Öğrenci Topluluğu'nun düzenlediği etkinlikte, Kosta Rika Büyükelçisi Sn. Gustavo Campos Fallas, "Costa Rica and International Disarmament" başlıklı bir konferans vermiştir. Konferansa, Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerinin yanısıra, Brezilya ve Guatemala Büyükelçileri de dinleyici olarak katılmışlardır.
"Türkiye'nin Deniz Gücü", Em.Dz. Alb. Alp Kırıkkanat
Em.Dz. Alb. Alp Kırıkkanat, Türkiye'nin Deniz Gücü başlıklı konferansta, deniz gücünün bileşenlerini pratik ve teorik olarak aktarmış, daha sonra Osmanlı'dan başlayarak günümüze kadar denizlerdeki hakimiyetin hangi askeri araç ve teknolojilerle kurulduğunu, hangi teknolojilerin ülkelerin deniz gücünü ve milli güvenlik unsurlarını destekleyeceğini örnekler ve tarihsel verilerle açıklamış, son olarak da günümüzde Türkiye'nin deniz gücünün artırılması yönünde yaptığı faaliyet ve projelerinden bahsetmiştir. Konferansa Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin yanısıra, diğer kurumlardan da katılım gerçekleşmiştir.
Opening Statement by Director for "Costa Rica and International Disarmament"
Dear Vice Rector, Your Excellencies, Dear Professors, dear students, guests, ladies and gentlemen,
Welcome to the jointly organized conference by the Center for Strategic Research and the International Relations Community, where we are honored to have the Ambassador-designate of Costa Rica, H.E. Gustavo Campos Fallas. His Excellency will give the conference titled “Costa Rica and International Disarmament.”
Costa Rica is a country in Central America famous with its natural beauties and coffee, which we will have the opportunity to taste at the end of the conference. Regarding international relations, it is a very significant country not only for its region but also internationally.
On December 1, 1948, Costa Rica abolished its army and has celebrated its 70th anniversary recently. Abolishment of the army has helped the country to be politically stable and more prosperous compared to its neighbors. The funds that would go otherwise to military spending were channeled to education, health and social security.
Based on its positive experience, Costa Rica has supported the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons as a critical step forward in disarmament. The Treaty, which is commonly known as the “Nuclear Ban Treaty,” would serve to eliminate the role of nuclear weapons in military doctrines and defense strategies. As a matter of fact, it was the Ambassador of Costa Rica, H.E. Elayne Whyte Gomez who presided the 2017 UN Conference to negotiate the Ban Treaty. She said that Costa Rica has a moral responsibility, as it has worked historically towards legal instruments for disarmament. I am also proud of having the same diploma with Ambassador Gomez: We both earned an MA in International Policy Studies at the Monterey Institute of International Studies, which is known globally for nonproliferation education.
Today we will also hear about disarmament from Ambassador Campos, whose most recent post was in the Hague, at the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons, where during that time the Director General was Mr. Ahmet Üzümcü.
Ambassador Campos holds university degrees in Humanities, Law and Philosophy, and earned his MA degree in International Relations and Negotiations. He participated in several training programs in Latin America, Israel, Turkey, Japan and the Netherlands. Ambassador has served in several diplomatic capacities in Latin American and European countries, and we are very excited to listen to his talk based on both academic and professional experience.
Su Excelencia, Embajador designado de Costa Rica,
Quisiera darle la beinvenida de nuevo. Estamos muy felices de tenerle aqui, en la Universidad Hacettepe. Muchas gracias. Estamos impacientes por escuchar su discurso. Y, sin mas demora, quisiera invitarle al estrado. Por favor.
2017 Yılı Faaliyetleri:
3 Mart 2017, H.Ü. Enerji Topluluğu ve HÜSAM: Yrd.Doç.Dr. Şebnem Udum ile Nükleer Enerji Temalı Söyleşi
Nükleer Enerji Mühendisliği öğrencilerine nükleer enerji ve nükleer silahsızlanma konularında Uluslararası İlişkiler Bölümü ile yapılabilecek interdisipliner akademik çalışmalar, lisansüstü çalışmalar ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nda iş imkanları konulu söyleşi.
10 Mayıs 2017, H.Ü. Uluslararası İlişkiler Topluluğu ve HÜSAM: Uluslararası Güç Unsurları Konferanslar Serisi III: “Güvenlik”
Konuşmacılar:
Em.Korgeneral İsmail Hakkı Pekin- Güvenlik ve Terör
Prof.Dr.Sencer İmer- Terör ve Terörün Felsefi Yorumu
Yrd.Doç.Dr. Şebnem Udum- Nükleer Terörizm ve Nükleer Emniyet
Dr. A. Burak Darıcılı- Türkiye’de Siber Güvenlik
24 Ekim 2017- HÜSAM Yuvarlak Masa Uzman Toplantısı (Brown Bag)
Nürnberg Ekonomi ve İşletme Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kocagöz “Türk-Alman Ekonomik İlişkileri” konulu sunum yapmıştır. Toplantıya Uluslararası İlişkiler Bölümü ve İİBF öğretim üyeleri yanısıra Almanya Büyükelçiliği Ekonomi Birimi yetkilileri ve yüksek lisans öğrencileri katılmıştır.
8 Aralık 2017- HÜSAM Yuvarlak Masa Uzman Toplantısı
Ukrayna eski Ankara Büyükelçisi (2008-2016) ve Ukrayna Diplomatik Akademisi Başkanı, enerji uzmanı Dr. Sergiy Korsunsky, “Energy Security and Energy Diplomacy in the 21st Century” başlıklı bir sunum yapmıştır. Toplantıya 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Direktörü Em. Tuğgeneral Dr. Haldun Solmaztürk, Ukrayna Büyükelçiliği Birinci Katibi Yevgeniya Gaber, AVİM Araştırmacısı Kerem Tuncel, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Giray Sadık, Uluslararası İlişkiler Bölümü ve İİBF Öğretim Üyeleri, Maden Mühendisliği ve Tarih Bölümü öğrencileri ve yüksek lisans öğrencileri katılmışlardır.